Når kreves mannskapsliste i Norge?
I Norge er det krav til elektronisk mannskapsliste på alle bygge- og anleggsplasser hvor det utføres arbeid som krever sentral godkjenning eller byggetillatelse, og hvor minst én virksomhet utfører arbeid i næring.
Kravet gjelder:
Når flere aktører jobber på samme byggeplass (typisk entreprenører og underleverandører).
Ved byggeprosjekter som krever byggetillatelse.
Når det er profesjonell (kommersiell) drift – ikke for privatpersoner som bygger egen bolig.
Hva skal en mannskapsliste inneholde?
Mannskapslisten skal kunne fremvises ved kontroll fra Arbeidstilsynet, Skatteetaten eller andre relevante myndigheter. En korrekt ført elektronisk mannskapsliste skal inneholde:
For- og etternavn på personen som utfører arbeid på byggeplassen.
Fødselsdato og HMS kortnummer.
Organisasjonsnavn og organisasjonsnummer på virksomheten arbeideren er ansatt i.
Dette gjelder både samtlige arbeidere som er involvert i byggeprosessen. Eksempler på roller som ikke fritatt fra mannskapslisten er besøkende, sjåfører av varetransport og renholdere.
Krav til elektronisk føring – hvordan føres en mannskapsliste?
Stadfestet i byggherreforskriften skal mannskapslisten føres elektronisk, og byggherren har ansvar for at kravet ivaretas. Byggherren har muligheten til å delegere drift av system for overholdelse av kravet til kontrahert entreprenør, men det er fortsatt Byggherren som har ansvaret. Utførende entreprenør eller byggherre må følge opp at alle involverte parter i prosjektets byggeperiode registrerer seg inn i mannskapslisten ved hvert oppmøte. Registrering gjøres via det lovpålagte HMS-kortet på fysiske enheter, eller via app hvor bruker er opprettet med utgangspunkt i HMS-kortet.
Vanligst er bruk av HMS-kort kombinert med elektroniske systemer som automatisk registrerer passering. Dette gir bedre kontroll, færre manuelle feil og en mer effektiv arbeidshverdag.
Arbeidstilsynet har myndighet til å føre tilsyn og kreve innsyn i mannskapslisten når som helst. I henhold til byggherreforskriften er det krav til lagring av mannskapslister i minimum 6 måneder etter at prosjektet er ferdig.
Ved tilsyn fra Arbeidstilsynet
Dersom Arbeidstilsynet eller Skatteetaten kommer på kontroll, må dere kunne fremvise:
En sanntidsført og korrekt mannskapsliste med oversikt over alle arbeidere som har vært og er involvert i prosjektet.
Informasjon om hvilke firma som er tilstede, og deres organisasjonsnummer.
Reaksjoner ved brudd
Dersom man ikke fører mannskapsliste i tråd med regelverket, kan det få konsekvenser, blant annet:
Tvangsmulkt eller overtredelsesgebyr.
Stans i arbeid ved alvorlige eller gjentatte brudd.
Politianmeldelse i alvorlige tilfeller.
Det er derfor viktig at både byggherre og entreprenører har kontroll på registreringene til enhver tid.
Elektronisk løsning for bedre oppfølging
Mange norske byggeplasser bruker digitale løsninger for mannskapsregistrering. Dette gir bedre kontroll, oversikt og etterlevelse av regelverket. Det er også administrativt lettende å bruke et system fremfor en manuell føring i et digitalt system.
Det gir deg:
Full oversikt over hvem som er på plass.
En løsning som alltid er i henhold til krav i forskriften.
Enklere rapportering ved tilsyn.
Systemer som for eksempel bruker app eller kortlesere ved inngang sørger for at alle arbeidere registreres automatisk – noe som reduserer risikoen for manuelle feil.
Oppsummering: Derfor er elektroniske mannskapslister avgjørende
En mannskapsliste er sentralt for å dokumentere at prosjektet er gjennomført av seriøse aktører som opererer i linje med forskrifter og krav. Mannskapslisten er et krav som er enkelt å følge opp ved bruk av digitale tjenester som løser jobben for deg så lenge arbeiderne på prosjektet bærer med seg sitt HMS-kort. Det er også behagelig for prosjektets ledelse å alltid ha oversikten over hvilke personer og hvilke selskaper som er aktive på prosjektet.